10 alapszabály grillezéshez: a kezdők Bibliája ha finomat akarsz grillezni
-
Mindig csak tiszta sütőrácsot használj. A boltból frissen vett rácsot is tisztítsd le, majd olajozd be a használat előtt. A koszos rácsra ugyanis sokkal könnyebben leragad az étel vagy olyan ízeket vesz fel, amit eredetileg nem terveztél hozzáadni a készülő fogáshoz.
-
Bár ez az előző pontnak némileg ellentmond, de ha teheted, inkább az ételt olajozd be és ne a grillt vagy a rácsot. Kenés közben könnyebben lecsöpöghet a tűzbe az olaj, ami nem kívánatos fellángolást okozhat, és a magas hőmérsékleten hamar le is ég az olaj a rácsról. Ha az olajat mégis a rácsra kennéd, használj olajba mártott papírtörlőt, amiről nem csöpög majd le és mindig csak közvetlenül a sütés előtt helyezd be az olajozott rácsot, így nem lesz ideje az olajnak elégni.
-
Mindig hagyj elég időt mindenre. Ne hagyd, hogy a család vagy az éhes vendégek sürgessenek, és soha ne hagyd ki a grill előmelegítését, mert ez dönthet arról, hogy kívül megsült, belül nyers „finomságokat” vagy igazi mestermunkát tálalsz majd az asztalra. Inkább végezd el az előkészületeket előző nap, hogy a sütés alatt már csak a grillre kelljen koncentrálnod.
-
Soha ne hagyd felügyelet nélkül a működő grillt. Persze ez nem azt jelenti, hogy le sem veheted a szemedet a tűztérről, de mindig tudd mi történik, kinek adtad át a feladatot és ha elmész a grill mellől, inkább állíts be egy időzítőt, hogy ne feledkezhess bele semmi másba. A grill mellett lassan, de onnan távol sokkal gyorsabban peregnek az értékes másodpercek, amik a siker és a kudarc közötti határt jelentik.
-
Ha a húsból csöpögő zsiradék miatt fellángolást tapasztalsz, soha ne próbáld meg vízzel mérsékelni, de ne is hagyd figyelmen kívül. Ezt egyrészt megelőzheted, ha levágod a hús zsírját, de még ennél is egyszerűbb, ha átteszed a húst a grill egy másik, lángoktól mentes részére.
-
Amikor olyan pácokat használsz, amelyben cukor, méz vagy bármilyen szirup került, azt csak a sütés vége előtt 5-10 perccel kend fel a húsra, a tofura vagy a zöldségre, mert különben könnyen megég a máz és az étel íze keserűvé válik.
-
A biztonság érdekében a grill közeléből távolíts el minden könnyen lángra kapó vagy tűzveszélyes anyagot, és csak azok legyenek a közelben, amikre a sütés folyamán szükséged van.
-
Az intenzív ízhatás érdekében legalább egy órával a sütés előtt már fűszerezd be az ételt. Csirkénél és halnál akár a fél óra is elég, hogy az ízek teljesen átjárják az alapanyagot, de ha van rá időd, szánj rá akár több órát is a pácolásra.
-
Mindig használj célszerszámokat, hogy megkönnyítsd a saját munkádat, és viselj olyan kesztyűt, ami jól bírja a grill erős hőjét, de fogni is tudsz benne.
-
Az elkészült ételt tiszta (hideg időben: előmelegített) tányéron tálald, hogy az kívánatos és ízében egységes maradhasson. Soha ne használj olyan tányért, tálcát vagy deszkát a kész étel kínálására, amihez nyers hús hozzárt. Ez ugyanis könnyen gyomorrontáshoz vezethet!