3+1 tipp a pellet grill használatához kezdők számára

A pellet grill egyelőre nem annyira elterjedt változat, mint a gázos- vagy faszenes modellek, de ez a típus is egyre nagyobb figyelmet kap a füstös ízek rajongóinak körében.
Ahogy minden modell megvásárlása előtt, úgy a pellet grillek esetében is érdemes a vásárlást megelőzően egy kis kutatást végezni, hogy mennyire nekünk való ez a típus, hogyan is kell vele bánni, milyen speciális igényei, előnyei, hátrányai vannak, és hogy milyen ételeket lehet vele elkészíteni. Ezzel a cikkel ezt a kutatómunkát szeretnénk egy kicsit könnyebbé tenni a számodra.
1. Az első használat
Egy grillsütő beszerzése hatalmas izgalommal jár, igazi élmény. Kitalálod, hogy mit szeretnél, utánajársz a dolgoknak, megtalálod a tökéletes modellt, megvásárolod, majd végül megérkezik az otthonodba. Ilyenkor mindenkiből előjön a gyermeki lelkesedés, hogy azonnal ki szeretné próbálni az új szerzeményét, de érdemes ezen a ponton egy is türelemre inteni saját magadat.
Persze a legtöbb ember a használati utasítást is csak felszínesen olvassa el (ha egyáltalán elolvassa), de a gyártók egyértelmű javaslatot szoktak tenni arra, hogyan kell beavatni az első használat előtt a kiválasztott pellet grillt.
Ez egy nagyjából háromnegyed órás művelet, viszont okvetlenül szükséges, hogy a gyártás során az eszközre került zsírokat olajokat eltávolítsd, mert azok akár az első elkészülő ételek ízét is tudják befolyásolni, igen rossz irányba. Ha nem szeretnél kellemetlen mellékízeket, ne hagyd ki ezt a lépést!
2. Húsok a pellet grillen
A receptek egy része kitér rá, de nem mindenhol tüntetik fel ezt a tanácsot: sose hagyd a húsokat szobahőmérsékleten! A legjobb az, ha az előmelegített rácsokra egyenesen a hűtőből teszed a húst, így nem veszít az állagából és a minőségéből sem. Nem véletlen, hogy a legjobb steakházak is így járnak el, hiszen a grill hőmérséklete tökéletesen megfelel ahhoz, hogy hűtőhideg húsok maghőmérsékletét is megemelje.
De ha biztosra akarsz menni, akár beszerezhetsz egy okos maghőmérőt is, ami pontosan meg tudja neked mutatni, hogyan is változik a belső hőmérséklet, és jelzi azt is, hogy mikor érte el a tökéletes állapotot a készülő étel.
3. Grillhasználat okosan
A pellet grillt azt használhatod úgy is mintha lenne egy kültéri sütőd. Menni fog vele a pirítás, párolás, hirtelen és lassú sütés. De a pelletből áradó füstös aroma mindent sokkal karakteresebbé, izgalmasabbá tesz. Ha alacsonyabb hőfokot használsz, lényegesen nagyobb mennyiségű füstöt tudsz termelni.
Ráadásul elkészítheted az ételeket két fázisban is. Az első fázis során a füstös ízekről gondoskodsz, majd magasabb hőmérsékletre váltva a végén egy pirítással kérget képezel. Ez tökéletes módja például a ropogós bőrű csirke sütésének.
+1. A pellet grillek ismerete
Nemcsak a grillsütőt érdemes vásárlás előtt alaposan körbejárni, de az sem mindegy, milyen típusú pellettel vágsz bele a sütögetésbe. A márkák között is lehetnek nagy eltérések, ezek között kísérletezgetések során úgyis megtalálod majd a kedvencedet. Azonban azt is figyelni kell, hogy az adott pellet milyen típusú fából készült. A fák a füstölés orán ugyanis teljesn más aromaanyagokat hordoznak, így a sütni kívánt ételhez kell igazítani annak a típusát.
Te is szemezel a pellet grillekkel, de még nem vagy teljesen biztos a dologban? Kételyeidet és kérdéseidet átbeszélheted szaktanácsadóinkkal a weboldalunkon megadott elérhetőségek egyikén, hogy biztosan a neked való modellt vidd haza a grillszezonra!