4 tipp, mielőtt begyújtanád a grillt
Mindegy mit mutat kint a hőmérő higanyszála, a grillezéshez nincs rossz idő. Ha esik, ha fúj, ha havazik, a grillezés kellemes kikapcsolódást és finom falatokat hoz majd az életedbe. Persze az extrém időjárási körülmények közötti grillezést érdemes legalább a második alkalomra tartogatni, de ne legyünk válogatósak, igaz? Ha azt akarod, hogy minden tökéletesen menjen, kezdj ezzel a 4 lépéssel!
1. Igények felmérése!
Mit vársz el egy grillezőtől? Miket készítesz majd rajta? Hogyan és hova tudod majd beemelni életteredbe? Hány főre tervezed a sütögetést? Tudsz és akarsz nyílt lánggal dolgozni vagy épp ellenkezőleg, megoldható az elektromos áram eljuttatása a grill helyére? Ezekre a kérdésekre még azelőtt keresd meg a választ, hogy megveszed a grillt. Egy jó minőségű szerkezet ugyanis hosszú évekre a család hű társa marad, így már a kiválasztásra készülj komolyan, akár listával. Ha kétségeid vannak vagy talán magad sem tudod mire lenne szükséged, kérj segítséget az eladóktól, barátoktól, vagy válaszd a grillkölcsönzést. Az igazán elhivatott grillezőknek pedig általában több, eltérő gépük is van otthon, szerezz be tehát nyugodtan többet te is, ha úgy érzed egy szerkezet nem elégíti ki minden igényedet!
2. Próba, próba!
Ha megvan az áhított gép, rakd össze és tanulmányozd át a működését még bekapcsolás nélkül. A legtöbben túl izgatottak a vásárlást követően és egyszerűen kihagyják ezt a lépést, pedig sok későbbi problémától menthet meg, ha pontosan tudod mi hova és miért csatlakozik. Egy komolyabb (főleg gáz) grillező rendkívül összetett gép, amelynek a használata sok kis apró veszélyforrást és trükkös megközelítést igényel. Ezzel nemcsak a gépet véded, de a balesetmentes grillezésre is exponenciálisan nő az esélyed.
3. Fő a stabilitás!
Ha a gép bevetésre kész, akkor már csak el kell juttatni a végső állomásra. Grillezésre mindig olyan helyet válassz, ami stabil alappal rendelkezik. A grill ne dőljön, ne legyen bizonytalan talajon és lehetőleg könnyen megközelíthető legyen, távol az éghető növényektől, anyagoktól. Az erős napsütés vagy eső ellen tehetsz fel napernyőt, de vagy magasat válassz, vagy tűzálló anyagból készültet.
4. Elő a gyufával!
A grill elhelyezése után már csak a begyújtásra van szükség, hogy elkezdődhessen a grillparti. A fát vagy faszenet használó grilleknél erre számolj legalább 30 percet, tehát jó eséllyel már a vendégek érkezése előtt keríts rá sort. Ezzel együtt készíts oda mindent, amire majd szükséged lesz, hogy ne közben kelljen rohangálnod és magára hagynod a sülő ételt. Így teljes figyelmeddel a grillezés művészetére koncentrálhatsz. A húsokat és szószokat nyugodtan tartsd egy közeli hűtőládában vagy nevezz ki egy kuktát, akire számíthatsz az alapanyagok beszerzésében és így a segítség mellett van társaságod is, akivel megoszthatod a grillezés élményét!