A füstölő doboz használata és haszna

A füst néha áldás, néha átok, de egy biztos: az ételeknek piszkosul jó ízt kölcsönöz! Nem véletlen hát, hogy az elődeink rengeteg étel ízesítésére és tartósítására használták egyaránt a füstölés módszerét. Manapság az sem véletlen, hogy annyira rajongunk a grillezett ételekért, csupa füstös ízt érezhetünk itt is, de be kell látni, hogy a modern gázgrilleken már nem azt a klasszikus ízhatást kapjuk, amit elvárnánk. Éppen ezért érdemes különböző praktikákat bevetni. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan zajlik a füstölő doboz használata és hogy miben tud ez segítségedre lenni a hétköznapi sütögetések során.
A füst, mint fűszer
Amióta világ a világ, a fa a tűzgyújtás alapeleme volt. Az első emberek efölött sütötték meg a hússzeleteket és körülbelül ekkortájt jöttek rá arra is, hogy a tűzön ugyan nagyon jól lehet elkészíteni az ételeket, de a füst tulajdonképpen egyfajta fűszernek is tekinthető. Akár a só: lehet belőle kevés, de éppenséggel sok is, és ugyan úgy mondhatjuk azt is, hogy semmi keresnivalója nincsen egy ételben, de tökéletes harmóniát is mutathat vele.
Ráadásul nem minden füst egyforma. Egyes fák füstje intenzív, fűszeres ízt kölcsönöz az ételeknek (például hickory), míg másoké selymes, édeskés ízt ad (például alma, cseresznye).
A füstölő doboz helyes használata
A füstölő eszközök széles kínálatával találhatjuk szemben magunkat a legtöbb grillezéssel foglalkozó oldalon. Nem véletlen, hiszen remek kiegészítő ízt tudunk adni a készülő ételeknek, ráadásul pofonegyszerű technikával.
A füstölő dobozt meg kell tölteni fa chips-szel, füstölő fa pellettel vagy füstölő porral, és ezután a grillrácsra kell helyezni, vagy esetleg egyenesen a tűzre, a rács alá. Így a hő majd füstöt eredményez, ami a húst és a zöldségeket remekül megízesíti.
Ez a kis eszköz több szempontból is praktikus, hiszen azon felül, hogy remekül cirkulál benne a hő, még a hamut is megtartja, így sokkal könnyebben tisztán tudod tartani a grillsütődet a használatával.
Milyen húsokhoz melyik típusú fa illik leginkább?
- Sertéshús: Juhar, Pekán, Cseresznye, Almafa
- Marha: Hickory
- Szárnyasok: Juhar, Pekán, Almafa, Cseresznye
- Bárány: Hickory, Éger
- Tenger gyümölcsei: Almafa, Cédrus
Mit tehetsz még a siker érdekében?
Mint minden eszköznek, a füstölő doboznak is megvannak a maga kis praktikái, aminek ismeretében már az első használat alkalmával is tudsz olyan ízélményt nyújtani a vendégeid számára, amilyet a profi szakácsok.
Keverj a füstölő doboz tartalmához egy kevés fűszert is. Így a fachips füstje mellé ezeknek az illatanyagai is bekeverednek, ezáltal pedig egy sokkal aromásabb, különlegesebb ízhatást kapsz, mintha csupán fával füstölted volna fel az ételeket.
Ha nem szeretnéd, hogy a füstös íz túl erős, vagy intenzív legyen, akkor a füstölő dobozt a sütési idő felénél vagy háromnegyedénél távolítsd el a sütőtérből. Ezzel a húzással elérheted, hogy csupán egy sejtelmes árnyalatot kapjanak az ízek.
Az alapvetően olajban gazdag ételek kimondottan jól füstölhetőek, de ha olyan fogást tervezel készíteni, ami valamivel szárazabb, akkor egy előzetes pácolással sokat lendíthetsz a helyzeteden.
Te is szeretnél a füstölés feketeöves mesterévé válni? Nem tudod, hogy milyen kiegészítőkkel tudnád a legjobb eredményt elérni? Tedd fel kérdéseidet a szaktánácsadóinknak a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén és válogass kedvedre a jobbnál jobb lehetőségek között!