Gázos vagy faszenes grillezőt éri meg jobban vásárolni?
A grillsütő vásárlás előtt állók gyakran szembesülnek a ténnyel, hogy nem tudják, milyen kritériumok alapján döntsenek az egyes típusok között. Az elektromos grillező többnyire hamar kiesik a rostán, hiszen ezek jellemzően kisebb konyhai készülékek, nem alkalmasak nagyobb társaság kiszolgálására. A gázos és a faszenes grillezők között viszont valóban nehéz dönteni, hiszen mindkettő rendelkezik több előnnyel és némi hátránnyal is. Kis segítséget adhat a kérdés eldöntésében, hogy melyek azok a prioritások, melyek számunkra elsőbbséget élveznek, és mi az, amivel kompromisszumot tudunk kötni.
A faszenes grillező előnyei és hátrányai
A faszenes grillező a legnépszerűbb típusnak számít, hiába ódzkodnak sokan a faszénnel járó munkától és a nyilvánvaló füsttől. Ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy ínyencek számára kizárólag a faszenes grillező az ideális választás, hiszen ezzel a típussal lehet elkészíteni az igazi barbecue fogásokat. Az ételek jellegzetes füstös ízét ugyan megpróbálhatjuk fűszerekkel és folyékony füsttel megalkotni, de hacsak nem faszénen sütögetjük a különféle fogásokat, akkor az igazi ízorgia helyett csak valamiféle gyenge utánzatot kaphatunk.
További előnyként szokták még emlegetni, hogy a faszenes grillezők többsége igen egyszerű, így könnyű ezeket a szerkezeteket összeszerelni, és a karbantartásuk sem túlságosan időigényes.
Anyagi szempontból szintén a faszenes grillező a leginkább pénztárcabarát megoldás, mivel a faszén és a brikett is olcsó, ugyanakkor az árukhoz képest a fűtőértékük kifejezetten jó.
A faszenes grillezők legnagyobb hátrányaként a füstös sütést emlegetik, hiszen elég csekély az esélye, hogy a grillsütő körül állva ne legyen a bőrünk, a hajunk és a ruhánk is erősen füstszagú.
Gyakorlatlanabb grillezők számára jelenthet még hátrányt, hogy a begyújtás gyakorlat nélkül kissé nehézkes, ráadásul a felmelegítés viszonylag időigényes folyamat. Szintén a tapasztalat hiánya miatt nehéz lehet a faszenes grillező hőmérsékletének a szabályozása, de némi gyakorlás után ez nem jelenthet gondot.
A gázos grillező előnyei és hátrányai
A gázos grillezők kezelése a faszenes grillsütőkhöz képest szinte gyerekjáték, hiszen mindössze egyetlen gombnyomással fellobbanthatjuk a tüzet, ráadásul a beépített hőmérsékletszabályozónak hála, a tűztérben lévő hőmérsékletet könnyedén a receptben leírtakhoz igazíthatjuk.
A gázos grillsütőt használva nem keletkezik füst, tehát nem kell tartanunk attól, hogy mi is füstszagúan fejezzük be a napot, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy ebben az esetben le kell mondani arról a füstös aromáról, ami a grillezett ételeket különlegessé teszi.
Lényegében gázos grillezőt használni éppen olyan, mintha a konyhai tűzhelyet használnánk, csak a szabad ég alatt.
A gázos grillezők egyik hátránya az áruk, ugyanis ezek a készülékek némileg bonyolultabbak mint a faszenes társaik, ennek megfelelően az árfekvésük is magasabb.
További hátrány, hogy mindig egy plusz gázpalackot kell tartalékoljunk a sütögetéshez, hiszen nem látszik a jelenleg használatban lévő palackban a gáz mennyisége, így nem tudhatjuk, hogy mikor fog kifogyni.
Akár gázos, akár faszenes grillező mellett döntesz, mindig törekedj arra, hogy minőségi készüléket vásárolj, ugyanis egy gyenge anyagokból készült grillsütő inkább bosszúságot fog okozni, mint örömet.
Ha prémium minőségű grillezőket keresel, nézz szét a webshopunkban, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot!