Kenyérfélék sütése az Alfa Forni kemencékben
Az Alfa Forni kemencék nem csupán pizza sütésére alkalmasak, hanem számos egyéb ételt is el lehet bennük készíteni. Kiegészítők segítségével a legtöbb grillsütő funkcióját el tudja látni, de ezek nélkül is vannak lehetőségek.
A kenyérfélék a klasszikus kemencében elkészíthető ételek között is nagy sikernek örvendenek, ezekre fogunk néhány példát felsorakoztatni a következő bejegyzésben. Reméljük, hogy neked is tudunk ezzel némi inspirációt adni.
Hagyományos kenyérsütés
A régi időkben a mindennapi megélhetéshez a kenyérsütés is hozzátartozott. Ezt vitték magukkal a szegényebbek a földekre a munkákra elemózsiaként, de a tehetősebbek is rendszeresen fogyasztották a különböző gabonafélék magjának lisztjéből készült eledeleket. A kenyér tartalmas, és tápláló ételnek minősült, és elég volt csupán heti 1-2 alkalommal elkészíteni egy nagyobb adagot a család számára.
Mára azonban nagyon átalakultak a kenyérfogyasztási szokások. Egyre kevesebben készítenek házilag kenyeret, és ezeknek az embereknek is csupán a töredéke az, akik hagyományos, vagy egy modern kemencét használnak erre a célra. Pedig igazán ropogós héjú, autentikus ízvilágú és textúrájú kenyeret kizárólag kemencében tudunk készíteni.
Sonkás kenyér készítése
A sonkás kenyér egy igazán ízletes tésztaféle, amit kínálhatsz vendégvárónak de akár főételek mellé is kellemes különlegesség lehet a sima kenyér helyett. Az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
- 38,5 dkg kenyérliszt
- 280 g víz
- 25 g élesztő
- 7 g só
- 1 kk cukor
- 10 szelet sonka
Az élesztőt fel kell futtatni a vízben a cukorral, majd hozzá kell adni a lisztet és a sót, és egy laza szerkezetű tésztát kell belőle dagasztani. Egy olajozott tálban fóliával fedve 20 percig pihentetni kell, hogy megkelhessen a tészta.
Ezután a tésztát kivesszük, kissé elnyújtjuk, harmadokra osztva behajtjuk a széleket, bucit formálunk, és újabb 20 percig kelesztjük. Az idő leteltével az előző lépést megismételjük, azután a tálból kivéve a tésztát további egy órát pihentetjük lisztezett felületen fólia alatt. Ezután kinyújtjuk, a tetejére helyezzük a sonkákat, feltekerjük, és egy koszorúba csavarva már tehetjük is a hosszú pizzalapát segítségével a kemencébe. 300 Celsius fokon kb 20 perc alatt készre is sül.
Aratási kenyér Alfa Forni kemencében sütve
Hamarosan itt az államalapítás ünnepe, amikor már lehetőség van arra, hogy az idei gabonából készítsünk kenyeret. Annak, akinek van rá lehetősége, hogy saját kemencében süssön egyet, dőreség lenne kihagynia ezt a hagyományt! Ha szeretnél valami különlegesebbet,annak sincsen semmi akadálya, hiszen az alábbi receptből gyönyörűen formázható tésztát tudsz készíteni az ünnepre. Erre lesz szükséged:
- 90 dkg kenyérliszt
- 1 ek só
- 15 g friss élesztő
- 5 ek tej
- 1 kk cukor
- 4 dl víz
A tetejére:
- 1 tojás
- 1 ek tej
Az alapanyagokból kézzel, vagy gépi segítséggel egy laza szerkezetű tésztát dagasztunk, amit aztán 2 óra alatt kb. kétszeresére kelesztünk. Ezután a tésztát kettéosztjuk. Az egyik fele biztosítja majd az alapot, a másik fele pedig a díszítést.
Innentől pedig csak a fantáziádra van bízva, hogy koszorút fonsz, fát készítesz, vagy búzakalászt a rendelkezésre álló tésztából, a lényeg, hogy élvezd a folyamatot, a sütés előtt pedig a mázzal kend át a tésztát,hogy szép fényes végeredményt kapj.
Te is szeretnéd megtapasztalni a házi kenyérsütés örömeit, de még nem vagy biztos benne, hogy milyen Alfa Forni kemencét is kellene választani? Keresd szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és találjátok meg együtt a hozzád leginkább illő kerti sütögetőt!