A kerti grillsütő ősszel és télen is összehozza a társaságot! De milyet válasszunk?
Az, hogy mennyire időjárás- és szezonfüggő egy kerti grillezés, több tényező függvénye, ám abban megegyezhetünk, hogy a kerti grillsütő ősszel sem kell, hogy a sarokba kerüljön száműzetésre, hiszen a nyári kánikula egyáltalán nem előfeltétele annak, hogy sütögessünk egyet.
Sőt, ha kicsit alaposabban belegondolunk, akkor számos előnyét meg tudjuk fogalmazni annak, hogy mérsékeltebb hőmérséklet mellett élvezzük az igazán csak odakint elkészíthető falatokat.
Hiszen a grillsütőben valahogy mindennek más íze lesz, nem igaz? Nézzük meg, hogy miért, illetve azt is, hogy milyen grillsütőt érdemes választanunk, ha nem csak a nyári szezonban akarjuk élvezni a kinti mulatságot.
Milyen kerti grillsütő változatok kaphatóak?
Ha a típusokat nézzük, az első, amit muszáj megemlítenünk, az a faszenes grill. A zamat, ami az ebben a klasszikus sütőben elkészített fogások sajátja, az eredeti füstös ízvilág utánozhatatlan, és még úgy is az egyik legnépszerűbb típussá teszi, hogy ma már többféle modell közül válogathatunk.
Webáruházunkban is kapható több grillsütő is, amit érdemes szintén megismerni, hiszen adott esetben akár jobb döntésnek is bizonyulhatnak, mint a faszenes modell. A gázgrill például sokkal gyorsabban felmelegszik, könnyebb a hőmérséklet-szabályozást megvalósítani benne, és nem kell bajlódni a keletkező hamuval sem. További előnye, hogy kevesebb füstöt generál, így alkalmasabb lehet, ha nagyon közel laknak hozzánk a szomszédaink.
Az elektromos grillt pedig csak egyszerűen be kell dugni a konnektorba, ezért általában kisebb kertekben vagy teraszokon használatos, de akár beltéri alkalmazásra is megfelel, így a hidegebb időszakban akkor is tudunk grillezni, ha egyébként kültéren nincs pergolánk vagy teraszfűtőnk, amelyek kellemesebb környezetet tudnának biztosítani.
A tisztítása rendkívül könnyű, cserében sajnos megvan az a hátránya, hogy nem ad olyan autentikus füstös ízt az ételnek, ami miatt a többség rajong a grillezésért.
A pellet grillsütőben pellet égetésével előállított hővel készíthetjük el az ételt. Kicsit bonyolultabb a használata, ami kezdők számára megnehezítheti a dolgot, de pontos hőmérséklet-szabályozást biztosít, és könnyen kezelhető, így végül úgymond mégiscsak “megnyerhetjük a réven, amit a vámon elveszítettünk.”
A minőség a legjobb recept
Így a grillsütőknél is megvan a maga jelentősége annak, hogy milyen színvonalú készülékkel dolgozhatunk. Ez befolyásolja majd, hogy milyen hosszú élettartamú lesz a sütő, mennyire egyszerű majd a használata, illetve a hozzá járó vagy külön beszerezhető kiegészítőkkel is emelhetjük a kényelmet, és kellemesebbé tehetjük a sütögetés élményét.
A rozsdamentes acél tartós, korrózióálló, és jól tartja a hőt, bár drágább választás lehet. Az öntöttvasból készült grillsütő kiváló hőmegtartó képességgel rendelkezik, és egyenletesen melegíti az ételt. Viszont a készülék súlya nehezebb lesz, így a mozgatása nehézkesebb lehet, ráadásul gondosabb karbantartást igényel.
Az oldalégőkön akár főzni lehet kísérő ételeket (köreteket, szószokat), ami gyorsabb munkát eredményez, míg a fedél a húsok megfelelő átsütését segíti, a beépített hőmérő pedig segít a pontos hőmérséklet követésében. A zsírfogó tálca könnyebbé teszi a grillező tisztítását, a tálcatartók és oldalasztalok pedig hasznosak az előkészítéshez és a tálaláshoz.
Őszi grillezési tippek
A hűvösebb idő miatt érdemes előre mindent előkészíteni, hogy a sütési idő lerövidüljön. Például a húsokat szobahőmérsékletre lehet hozni, hogy könnyebben átsüljenek. A melegentartó edény is áldásos lehet, hiszen így melegen tudjuk majd felszolgálni a húsokat hűvösebb időben is.