Nem is gondolnád, de ez a grill egyik legsokoldalúbb része
A grillek, különösen a gázgrillek nagyon összetett szerkezetek. A bonyolult felépítés egyik legkülönlegesebb része nem a sütőlap, az égő vagy a melegen tartó rács, hanem a grill teteje. Ez a sokoldalúan használható rész védi a pihenő grillt a kosztól és a lehulló levelektől, de sütés közben is komoly szerepe jut neki van. Miben segíthet a begyújtástól az elpakolásig?
Vannak, akik nem szentelnek túl nagy figyelmet a tetőnek, és alig vagy egyáltalán nem használják sütés közben. Ilyenkor a grill egy nyitott tűztérként, mondhatni tábortűzként működik, és ugyanúgy ellátja a funkcióját. Ezen is megsül az étel vagyis a szalonna és a sült kolbász is, de ha a tábortűznél szofisztikáltabb lehetőségre vágysz, akkor a tető által kínált plusz hőnek, belső hőkeringésnek és stabil hőtartásnak nagy hasznát veszed majd.
A gázgrilleknél a begyújtás tulajdonképpen egy mozdulat, de a faszenes grilleknél már ekkor is segíthet a majdnem teljesen lezárt grill. Teljesen ne zárd be, mert a levegő áramlása gyorsítja majd a tűz feléledését. bármilyen grillről is legyen szó azonban, a felfűtéskor már muszáj lesz bevonni a tetőt is a folyamatba. Bár sokan nem veszik kellően komolyan a felfűtés jelentőségét, az igazán finom falatokhoz és sikeres sütésekhez nagyon is fontos. Lezárt tető alatt pedig sokkal gyorsabban melegszik fel a grill, így értékes perceket nyerhetsz, ha nem hagyod ki ezt a lépést, és tényleg zárt tető alatt melegíted a sütőt.
Hogyan használd a sütésnél a tetőt? A gyorsan, pár perc alatt megsülő ételeknél nem kell a lezárással foglalkozni, hiszen fontosabb a kontroll az étel felett, mint az a pár fok, amit így nyernél. De a 10 perc körüli sütési idő felett már indokolt a tető lezárása a jobb hőtartás miatt, és mert így kevesebb „üzemanyag” fogy. Ráadásul plusz pont, hogy az étel egyenletesebben sül majd a tető alatt, hiszen felülről is visszasugárzik a hő, ahelyett, hogy elszökne.
A zárt tető miatt sajnos nem látod pontosan mi történik a tűztérben, de légy türelmes, és hagyd, hogy a grill tegye a dolgát. Ne nyitogasd a grillt, mert azzal percekkel is meghosszabbíthatod a sütés idejét. Indirekt sütésnél pedig szinte kivétel nélkül elmondható, hogy mindig legyen zárva a grill teteje, de azért ügyelj a fellángolásokra.
A tető felnyitásával az addig bezárt hő egy része elszökik, csökkentve ezzel a belső hőmérsékletet. Ezáltal akár hőszabályozásra is használhatod a tetőt. Ha úgy érzed túl forró odabent a légkör és ez már túl sok lenne az ételnek, akkor nyisd fel pár perce a grillt, és hagyd visszahűlni. Így csak a tető használatával is rengeteget tehetsz a sikeres grillezésért! Ne hanyagold hát el ezt a részét a sütőnek!