Okok, amiért mindenkinek érdemes kipróbálnia a füstölődobozt
A használata egyszerű, megkönnyíti a grill tisztántartását, de ha még nem találkoztál ezzel a kiegészítővel, akkor adunk néhány használati tippet is ebben a bejegyzésben.
Hogyan kell használni a füstölődobozt?
Amennyiben markánsabb füstös ízt szeretnél elérni, óhatatlanul belebotlasz majd a füstölő eszközökbe is a különböző webshopok és szakáruházak kínálatában. Ezek közül kiemelkedik a füstölődoboz, ami többféleképpen is használható. Helyezheted a rácsokra, a rács alá, vagy közvetlenül a tűz fölé is attól függően, hogy mennyire intenzíven szeretnéd majd érezni a füstös ízt a készülő ételekben.
A húsoknak és a különböző zöldségeknek páratlan zamatot kölcsönöz, de egyes gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, hogy milyen ízvilágot produkálnak kicsit megfüstölve, hiszen néha a meglepő kombinációk adják a legjobb eredményeket.
A füstölődoboz abban is a segítségedre lesz, hogy tisztán tudd tartani a grillsütőt. Ebben az eszközben ugyanis az apró forgácsok is benne maradnak, akár még a hamuvá válásuk után is. Egy ilyen eszköz használatával tehát nem kell attól tartani, hogy a füstölés után egy sokkal alaposabb grilltisztítási folyamattal kell majd szembenézned.
Fűszerezés a füst segítségével
A füstre tekinthetünk csak az égés egy sok esetben kellemetlen velejárójaként, vagy sorolhatjuk akár a legjobb fűszerek közé is. Akár a só, a bors, vagy a paprika, a füst is tud kifejezetten kellemes mellékzöngét adni az ételek ízeinek, de természetesen túlzásba sem szabad esni vele.
Ha azonban megtaláljuk a tökéletes egyensúlyt, akkor olyan fogásokat készíthetünk a füst erejével, amik egy hagyományos konyhában elképzelhetetlenek lennének. Akár egy hétköznapi rakott krumplit is extravagánssá tudunk tenni a füstölés során. Azonban arra is fontos odafigyelni, hogy jól válasszuk meg a füstölés alapanyagát, hogy harmonizáljon a tervezett fogás ízeivel.
Milyen ételhez milyen füstölőfa javasolt?
- Gyümölcsfák - sertés, szárnyas fogások, tenger gyümölcsei
- Cédrus: tenger gyümölcsei
- Éger: bárány
- Juhar: sertés, szárnyasok
- Hickory: marha, bárány
- Pekán: sertés, szárnyas ételek
Hogyan készítsük elő az ételeket füstölésre?
Akár a fűszeres ízek elérése érdekében, a füstös íz megtartásáért is érdemes alaposan előkészíteni a húsokat és zöldségeket. Mivel a füst főként a nedves/olajos/zsíros felületeken tud megtapadni, érdemes egy alapos pácolást adni mindennek, amit ilyen eljárással szeretnél ízesíteni. Kimondottan fontos ez abban az esetben, ha szárazabb ételek lesznek terítéken, mint például a gyökérzöldségek, vagy éppen a szárnyasok.
A füstölés egy más módja
A füstölést persze nem csak füstölődobozzal lehet megoldani. A grillezés során használhatsz a húsok alá egy füstölő falapot is, ami nem csupán praktikus kiegészítő, hanem akár a tálaláskor is igazán kellemes összképet adhat majd. Az ízét pedig ugyan úgy átadja az ételeknek, mint a hagyományos füstölőfák.
Te is szeretnéd elkápráztatni a családot és a barátokat a legfinomabb grillételekkel, de nem tudod, hogy milyen kiegészítőket lenne érdemes az ügy érdekében beszerezned? Kérdéseiddel fordulj bátran szaktanácsadóinkhoz a weboldalunkon megadott elérhetőségek egyikén, hogy mennyei grillezett finomságokkal kényeztethesd szeretteidet az év bármely napján!