Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.
Menü

Új vagy a pelletgrillek területén? 5+1 tipp, hogy minden flottul menjen

Új vagy a pelletgrillek területén? 5+1 tipp, hogy minden flottul menjen

Amikor egy új eszközt szerzünk be, sok esetben nem vagyunk tisztában annak minden csínjával és trükkjével. Ilyenkor érdemes tapasztaltabban segítségét kérni, hogy elkerülhessük a kezdeti ügyetlenkedéseket, hiszen az okos ember más hibájából is tud tanulni. A következő bejegyzésben összeszedünk Neked 5+1 tippet, amit érdemes kezdőként megfogadni, ha új még számodra a pelletgrill használata, de szeretnéd, ha minden simán menne már az első sütögetések alkalmával is.

1. Beavatás

Az első használat előtt mindenképpen szükség van egy beavatásra, ami a gyártó utasításai szerint kell, hogy történjen, általában 45-60 percet vesz igénybe. Ez azért fontos, hogy leégjenek a gyártási olajak a pelletrácsról és ne befolyásolják kellemetlenül az első sütögetések végeredményét.

2. Türelem

Hagyj magadnak időt, hogy fokozatosan ismerhesd meg a grillt vagy a füstölőt. Első körben tehát ne egy több órás bonyolult műveletnek kezdj neki, érdemes kisebb szárnyasokkal, vagy azok egyes részeivel, például csirkemellel vagy lazacfilével kezdeni, majd onnan haladni a steakek, bordák és egyéb nyalánkságok irányába.  

3. Találd meg a hot spotokat

Egyes grilles kifejezéseknek nagyon nehéz találó magyar megfelelőt találni. A hot spot a grillrács legforróbb, leggyorsabban sütő pontjait jelöli. Általában a legtöbb grillen vannak ilyen pontok. A legkönnyebben úgy tudod ezeket meghatározni, ha teszel néhány szelet kenyeret a rácsra, majd néhány perc múlva megfordítod őket. Így szemmel is jól látható lesz, hogy melyik pontokon sülnek meg leggyorsabban az ételek.

4. Fektess be egy jó húshőmérőbe!

Ha azt szeretnéd, hogy az ételek a lehető legjobban készüljenek, nem árt, ha tudod, melyik hústípus milyen hőmérsékleten éri el a tökéletes állagot. Ebben tud Neked segítséget nyújtani a húshőmérő. Ha egy ilyen eszközbe befektetsz már az elején, sokkal kevesebb étel fogja a kukában vagy a háziállatok tálján végezni és Neked is sokkal több sikerélményben lesz részed már az első sütögetéseknél.

5.Soha ne hagyd kifogyni a pelletet!

A pellet égése/izzása elengedhetetlen ahhoz, hogy elkészüljenek az ételek a grilledben vagy a szmókerben. Ezek között is akadnak persze színvonalbeli különbségek, de a magas minőségű pellet a hőmérsékleten kívül plusz aromával is ellátja a készülő falatokat. Éppen ezért érdemes mindig gondosan kiválasztani, mivel fognak füstölődni az ételek. 

Aligha lehet nagyobb bakit elkövetni tehát annál, ha hagyod, hogy kifogyjon a pellet a tartályból. Ekkor ugyanis megeshet, hogy egy kisebb időt várnod is kell, mire újratöltheted, erre vonatkozóan mindig keresd a gyártói utasításokat. Ilyenkor az étel sem kapja azt az egyenletes hőmérsékletet, amire szüksége lenne, szóval ne hagyd veszni, inkább állíts emlékeztetőt az utántöltéssel kapcsolatban.

+1. Jó elhelyezés

Ha azt szeretnéd, hogy a sütögetések ne okozzanak bosszúságot, akkor mindenképpen érdemes jól átgondolnod, hogy hová is fogod elhelyezni a grillt vagy füstölőt. Figyelj oda arra, hogy kellő távolságban legyen a tűzveszélyes helyektől, hiszen a több órás sütögetések alatt bizonyára párszor magára fogod hagyni. Vedd figyelembe az uralkodó széljárást is, hogy ne vigye be az ablakokon a füstöt se a saját házadba, se a szomszédéba.

Most vásárolnál grillt és szükséged lenne néhány tanácsra? Keresd szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén és találd meg álmaid grilljét, hogy az őszi hétvégék se teljenek eseménytelenül!

Keresés