OFYR receptek
Receptek:
Tükörtojás
Hozzávalók:
1 vastag cukkini
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
9 tojás
Elkészítés:
Vágjuk a zöldségeket vastag szeletekre, majd távolítsuk el a paprika magjait és a cukkini puha részét. Süssük meg a zöldségek mindkét oldalát egy kis olajon, és ízesítsük sóval és borssal.
A tojásokat üssük bele egy-egy zöldségkarikába a közepesen meleg sütőlapon, és süssük addig, amíg a tojásfehérje meg nem keményszik.
A tökéletes villásreggelihez szolgáljuk fel a tojást és a sült zöldségkarikákat egy-egy friss szelet kenyérrel.
Gambás, fűszeres mártogatóssal
Hozzávalók:
12 kis garnélarák (gambas)
5 evőkanál ketchup
1 1/2 evőkanál torma
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 teáskanál tabasco
1/2 lime leve és reszelt héja
Elkészítés:
A mártogatóshoz keverjük össze a ketchupot, a tormát, a Worcestershire szószt, a tabascót, a lime levét és reszelt héját egy tálban.
Vágjuk fel a rákok hátát, és távolítsuk el a bélcsatornát. Alaposan hintsük meg sóval, és süssük ropogósra. Pihentessük a cédrusfa deszkán, majd tálaljuk a mártogatóssal.
Kávés cikória
Hozzávalók:
4 fej cikória
Egy csésze erős feketekávé
50 g vaj
1 evőkanál cukor
1 nagy csipet só
Elkészítés:
Vágjuk ketté a cikóriafejeket, és süssük 10 percig a sütőlapon. Mielőtt eltávolítjuk a megsült cikóriákat a lapról, mindkét oldalukat szórjuk meg cukorral és sóval. Végezetük locsoljuk meg a fél cikóriákat kávéval. Nagyon finom libamáj, sertéssült vagy tört krumpli mellé.
Mini hamburgerek
Hozzávalók:
1/2 kg darált marha vagy sertéshús
250 g Sobrasada (puha spanyol kolbász)
1 tojás
1 tojássárgása
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 kisebb fej aprított mogyoróhagyma
1/4 vékonyra szelt lila káposzta
50 ml vörösborecet
2 avokádó
3 evőkanál sushi ecet
Méz
Elkészítés:
Szórjuk meg a vékonyra szelt lila káposztát egy kis sóval, majd hagyjuk állni legalább három órát. Ezután öblítsük le hideg vízzel, és csöpögtessük le. Adjunk hozzá vörösborecetet, majd hagyjuk állni (a legjobb eredmény elérése érdekében érdemes a káposztát már előző nap elkészíteni)
A húst keverjük össze a sobrasada kolbásszal, a tojással és a zsemlemorzsával, majd ízesítsük sóval és borssal. Formáljunk kis hamburgerpogácsákat: legyenek valamivel nagyobbak, mint a hamburgerzsömle átmérője (sütés közben a húspogácsák összemennek).
Hámozzuk meg az avokádót, majd vágjuk apró kockákra, és locsoljuk meg sushi ecettel, hogy ne színeződjön el.
Süssük meg a hamburgerpogácsákat a sütőlapon közepes hőfokon, majd tálalás előtt kenjük meg a húspogácsákat egy kis mézzel. Pirítsuk meg a hamburgerzsömléket.
Állítsuk össze a burgereket, tegyük hozzá a szeletelt káposztát, az aprított medvehagymát és a felkockázott avokádót. Igazi ízbomba: a savanykás lila káposzta, a lágy avokádó, a fűszeres, meleg kolbász és a mézédes feltét.
Oldalas
Hozzávalók:
2 vastag bordaszelet
4 evőkanál ketchup
3 evőkanál sötétbarna cukor
1/2 liter almalé
100 ml szójaszósz
3 gerezd fokhagyma préselve
1,5 csilipaprika
1 evőkanál szárított levendula
15 levél zsálya
2 fej karikára vágott hagyma
1 db szeletelt lime
Elkészítés:
Keverjük össze az összes hozzávalót, majd helyezzük egy nagy, öntöttvas nyeles lábasba, fedjük le, és hagyjuk lassú tűzön párolódni a sütőlapon vagy a grillen egy órán keresztül.
Távolítsuk el a húst a lábasból, és süssük ropogósra a sütőlapon, majd a végén tegyünk rá egy csipet vajat.
Zellergumó chips
Hozzávalók:
1 db zellergumó
Olíva olaj
Tengerisó-pehely
Bors
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg a zellergumót, vágjuk fel vékony szeletekre (lehetőleg mandolin/húros szeletelővel), majd helyezzük a szeleteket papírtörlőre.
Locsoljunk egy kis olíva olajat a sütőlapra, majd süssük a zellerszeleteket körülbelül öt percig, amíg ropogósra nem sülnek. Ügyeljünk rá, hogy gyakran forgassuk a szeleteket, hogy az oldalról jövő hő végezhesse a dolgát.
Helyezzük a szeleteket a cédrusfa deszkára, és hintsük meg őket a sópelyhekkel: kész is az ínycsiklandó, egészséges, zsírszegény harapnivaló.